Ana sayfa > Haberler > İçerik
Su Geçirmez Kumaş Nedir?
May 05, 2022

Açık havada seyahat ederken değişen hava koşullarıyla başa çıkmak için su geçirmez ceketler, pantolonlar ve hatta ayakkabılar çok önemlidir ancak birçok insanın su geçirmez kumaş ve su geçirmez kumaş kavramları konusunda özellikle net olmadığını düşünüyorum. Ürünlerinin su geçirmez olduğu iddialarının artmasıyla karşı karşıya kalan fonksiyonel outdoor markaları söz konusu olduğunda, bazı şüpheler olacaktır. Hangi kumaşlar gerçekten su geçirmez? Halihazırda su geçirmez kumaş kullanan ürünlere neden su itici uygulama yapılmalıdır? Size aradaki fark hakkında kısa bir bilgi vereyim.

waterproof fabric

Kumaşların su geçirmezliği genellikle kumaşın kendisinin su geçirmezlik işlevine sahip olduğu anlamına gelir. Su geçirmez kumaşlar ilk kompakt kumaşları ve kaplanmış su geçirmez kumaşları deneyimledikten sonra, şimdi esas olarak yapıştırılmış film tipi kumaşlardır. fonksiyonel film


Başlangıçta en büyük pazar payını işgal eden yapışkan film kumaşları temel olarak mikro gözenekli filmler olan PTFE (politetrafloroetilen) filmlerdir. Su geçirmezlik performansı yüzde 100 su geçirmezlik değil, dayanabileceği su basıncı değeri ile ifade edilir ve Avrupa çevre araştırmalarına göre PTFE malzemeleri üretildiğinde, çöpe atıldığında ve yakıldığında çevreye zararlı bileşikler üretir. Son yıllarda çevre koruma topluluğu PTFE malzemelerini giderek daha fazla sorguladı ve bazı ülkeler PTFE malzemelerinin kullanımını kısıtlamaya başladı. Düzenli depolama ve yakma, dünyadaki başlıca evsel atık bertaraf yöntemleridir ve bu iki bertaraf yöntemi, PTFE malzemeleriyle uğraşırken perflorlu bileşikler üretecektir. Florür atmosferi ve toprağı kirletecek. Florürün uzun süre doğal bozunması nedeniyle, PTFE malzemesinin neden olduğu çevre kirliliği kalıcı ve uzun olacaktır. Buna karşılık, son yıllarda giderek daha fazla marka tarafından kullanılan başka bir film türü olan gözeneksiz hidrofilik film, yalnızca gözeneksiz ve yüzde 100 su geçirmez olmakla kalmaz, bu da ürünün su geçirmezlik performansını daha güvenilir hale getirir ve bazıları gözeneksizdir. gözenekli hidrofilik filmler daha güvenilirdir. Çevreyi koruması ve insan vücuduna zarar vermemesi nedeniyle, polieter ve polyesterin moleküler bir bileşimi olan Sympatex film gibi sektördeki daha fazla kişi tarafından tercih edilmektedir, kesinlikle PTFE (politetrafloroetilen) bileşenleri içermez ve doğrudan temas edebilir. cilt, vücuda zararsızdır ve bir PET plastik şişe gibi geri dönüştürülebilir.


Genellikle film teknolojisine sahip bu kumaş üreticileri filmi doğrudan giyim markalarına satmazlar. Kompozit bir kumaş oluşturmak için yapıştırma işlemi yoluyla filmi diğer malzeme kumaşlarla birleştirirler (yukarıdaki resimde gösterildiği gibi, orta tabaka bir filmdir) ve markanın sadece su geçirmez giyim ürünleri yapmak için bu kompozit kumaşları satın alması yeterlidir. Film ile birleştirmek için kullanılan bu kumaşlar, polyester elyaf, naylon vb. gibi su geçirmez değildir, bu nedenle su geçirmez giysiler giydiğimizde ve ıslak havayla karşılaştığımızda, tıpkı sıradan kumaşlardan yapılmış giysiler gibi, giysilere su sızdığını göreceğiz. , ancak giysinin iç tabakası kurudur ve kompozit kumaşın ortasındaki su geçirmez filmin rolü olan su sızmaz.

waterproof fabric1

Gördüğümüz şey, suyun giysi üzerinde küçük su damlacıkları halinde dağılması ve ardından kayması (yukarıdaki resimde gösterildiği gibi), çünkü genellikle kullanılan kumaşlar su geçirmezlik ile işlemden geçirilmiştir. Su itici işlem aslında kumaşın yüzeyini kaplayan özel bir katmandır. Dayanıklı su iticilik elde etmek için bitmiş kumaş sonlandırıldığında genellikle DWR (Durable WaterRepellency) ekleyen işlem. DWR kaplama kullanmanın amacı, giysinin yüzeyine su damladığında, küçük su damlacıkları oluşturabilmesi veya kumaşın suyu emmesini önlemek için doğrudan giysinin yüzeyinden kayabilmesi ve aynı zamanda giysinin yüzeyine yapışmış yağ lekelerini çıkarmak daha kolaydır. Çoğu su geçirmez giysi, bu DWR su geçirmezlik işlemini benimser ve DWR tedavisini kullanmanın avantajı, giysinin yüzey tabakasının, su geçirmez kumaşın iyi bir nefes alabilirlik elde etmesini sağlamak için suyu emememesidir, böylece insan vücudu çok iyi bir giyim. hissetmek.


DWR teknolojisi, ilgili özelliklere göre iki tipte sınıflandırılabilir: florür içeren DWR ve florür içermeyen DWR. Florür içeren DWR, giyim endüstrisinde yaygın olarak kullanılan PFOA (perflorooktanoat) gibi floropolimerlere dayalı DWR'nin yüzey işlemini ifade eder. Yarı elementler kolayca parçalanma sorununa sahiptir ve ısı, suya daldırma ve ultraviyole ışınları gibi çeşitli faktörler yoluyla su kaynağına ve atmosfere salınarak insanlara ve diğer hayvanlara ve bitkilere zarar verebilir. Bilim adamları, dünyadaki insan ve hayvan kan örneklerinde bu bileşiğin varlığını zaten tespit ettiler. Şimdiye kadar PFOA'nın kanserojen riskine ve PFOA'nın kısıtlanmasına ilişkin ilgili düzenlemelere işaret etmek için bir temel olmamasına rağmen, Alman Federal Çevre Ajansı (UBA), PFOA'nın üreme için toksik olduğundan şüphelenilen kimyasallar listesine dahil edilmesini önerdi. sistem.


Şu anda, florokarbon içermeyen DWR'ler yaygındır: dış mekan ürünleri için su itici geri kazanım ajanları olarak florokarbonları temel elementler olarak değiştirmek için mum, parafin, poliüretan, dendrimerler veya siloksanlar vb. SympaTex'ten beri mi? -2008 ortasından beri tüketicilere çevre dostu, florokarbon içermeyen DWR su itici bir ürün sunmaya başlamıştır. Bu ürün, ortak Rudolf Chemie: BIONICFINISHECO? ile birlikte geliştirilen tekstiller için çevre dostu bir üründür. Aslında, SympaTex? aynı zamanda tekstiller için florokarbon bazlı olmayan DWR su itici teknoloji ürünleri geliştiren ilk şirkettir.


ABD EPA 2010/2015 PFOA düzenleme sürecinde, DuPont, Clariant dahil olmak üzere büyük kimyasal üreticileri de gönüllü olarak 2015 yılına kadar üretimde PFOA toksik kimyasallarını tamamen ortadan kaldırmayı ve bunun yerine daha çevre dostu ve düşük emisyonlu ürünler kullanmayı taahhüt ettiler.


DWR su tutmazlık tedavisinin kalıcı olmadığını ancak doğru yıkama yöntemi ve ütüleme yönteminin DWR su tutmazlık işleminin etkisini uzatabileceğini belirtmekte fayda var ve eğer giysileriniz su tutmazlık etkisini kaybederse şu an için endişelenmeyin. DWR kaplama restoratörleri ticari olarak mevcuttur.

waterproof fabric2

Böylece, su geçirmez kumaşlar kullanan giysilerin temel olarak yüzde 100 su geçirmezlik (belirli koşullar altında PTFE film ürünleri, her koşulda gözeneksiz hidrofilik filmler) işlevsel gereksinimlerini karşılayabildiğini görebilirsiniz, ancak daha rahat bir giyim deneyimi elde etmek için, bu nedenle bu su geçirmez kumaşların iyi bir nefes alma etkisi olduğunu ve DWR su geçirmezlik işleminin de gerekli olduğunu.


Ek olarak, giysinin tam su geçirmezliği, dikiş yerlerinde kullanılan yapışkan şeritlerin ve fermuarların su geçirmezlik performansıyla çok ilgilidir, çünkü kumaşın su geçirmezliği ve su geçirmezliği, kumaşın kendisinin işlevselliğine atıfta bulunur, iğne delikleri fermuarın dikişleri veya boşlukları. Giysiyi işleme tabi tutmadan yüzde 100 su direnci elde etmek mümkün değildir.


İlgili haberler

ilgili ürünler