Herkes "PU kaplama" kelimelerini biliyor olmalı, peki PU tam olarak nedir? Hangi malzemeden oluşur? Nasıl kaplanır? Aşağıda, PU kaplama kavramına ilişkin algısal bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olmayı umarak, sizinle tartışmak üzere bu alandaki bazı ortak bilgileri kısaca tanıtacağım.
PU aslında poliüretandır. Performansı esas olarak aşınma direnci, solvent direnci ve düşük sıcaklık direnci (30 derecenin altında), iyi su geçirmezlik ve nem geçirgenliği, rüzgar direnci ve yumuşaklık ile karakterizedir. Genellikle süt beyazı bir emülsiyondur. Kumaş ve dokumasız kumaşlar gibi kumaşlar, çeşitli kumaşlar veya astarlar halinde birleştirilebilir ve çeşitli özelliklere sahip iki veya üçten fazla film tabakası ile işlenebilir ve birleştirilebilir. Genellikle dış giyim ve çanta kumaşlarının PU kaplaması için kullanılan ince kaplamalı PU ürünlerle karşılaşıyoruz. Örneğin imitasyon deri (suni deri), fırçalanmış süet gibi ürünler ve diğer ürünler de PU kaplama ürünleridir. Poliüretan PU kaplama, giyim, dekorasyon, askeri ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılan çok işlevli, yüksek katma değerli birçok tekstil ürünü oluşturabilir.
PU kaplama aşaması, basitçe su bazlı ve solvent bazlı poliüretan olarak ayrılabilen kaplama formuna bölünmüştür. Solvent bazlı film oluşturma özellikleri iyidir, kumaşlara güçlü yapışma, yüksek su basıncı direnci, su geçirmez ve nem geçirgen kaplamalar için daha uygundur. Bununla birlikte, solvent tipinin belirli bir toksisitesi ve yanıcılık özelliği vardır ve çevre dostu değildir.
PU kaplama maddesi, dönüşümlü olarak tekrarlanan yumuşak segment ve sert segmentten oluşan bir blok polimerdir. Yumuşak segment, PU'yu yumuşak ve elastik yapar. Polieter veya polyester diolden oluşur. Molekül ağırlığının boyutu da PU'nun yumuşaklığını ve sertliğini etkileyebilir. Sert segment, PU'nun mukavemet ve elastiklik modülüne sahip olmasını sağlar. Çeşitli diizosiyanatlardan ve zincir uzatıcıdan oluşur. İkisinin oranı ve hammaddelerin yapısı ürünün performansını belirleyebilir ve etkileyebilir.
Sentez yöntemi genellikle diizosiyanat, polyester diol veya polieter diol artı zincir uzatıcı ve katalizörden çözelti polimerizasyonu veya toplu polimerizasyon yoluyla yapılır. Büyük ölçüde granüler veya toz formlar, toplu polimerizasyon ile üretilebilir. Su emülsiyonu tipi, hidrofilik grupların katılmasıyla emülsiyonlaştırıcı veya kendi kendine emülsiyon ile yapılabilir. Solvent tipi, ihtiyaca göre farklı organik solventlerden yapılır.
Kaplama işleme teknolojisi, kuru yöntem, ıslak yöntem, sıcak eriyik yöntemi, transfer yöntemi, yapıştırma yöntemi vb. içerir. Bunlar arasında kuru yöntem en yaygın kullanılanıdır. Kuru yöntem, kaplama bulamacının taban bezi üzerine bir kaplayıcı ile eşit şekilde kaplanmasıdır. Çözücü veya suyu uçurmak için ısıtıldıktan sonra, kaplama kumaşın yüzeyinde bir film oluşturur. PU ince kaplama, esas olarak giyim kumaşları için kullanılan kuru doğrudan kaplamada yüksek dereceli bir üründür.
Poliüretan PU kaplama malzemelerinin birçok özelliği ve çeşidi bulunmaktadır. Diğer ürünlere ve kullanımlara gelince, onları burada tek tek tanıtmayacağız.
Ayrıca son araştırmalarım sırasında kabaca iş çıkışı öğrendiğim politetrafloroetilen (PTFE) filmi büyük bir PU kaplama malzemesi firmasında kullandığımı da belirteyim. İlgili personelin tanıtımına göre, bazı (PTFE) filmler ayrıca su geçirmez ve nefes alabilir kompozit film yapmak için bir poliüretan (PU) film tabakası ile kaplanır ve kaplanır.
Poliüretan ve PTFE filmin kompozit filmi kuru yöntemle yapılır. Karışık solvent kullanarak PU, PTFE malzemesinin yüzeyine iyi bir şekilde bağlanabilir. Poliüretan yapıştırıcı, bir doktor bıçağı işlemi kullanılarak PTFE filme uygulanır.
Bu kompozit filmin nem geçirgenliği, film kalınlığının artmasıyla azalır ve bunun tersi de geçerlidir. Kompozit filmde kullanılan poliüretan termoplastik bir yapıştırıcıdır. Kompozit film termokompresyon ile kumaşa yapıştırıldıktan sonra iyi su iticiliğe sahip su geçirmez bir kumaş elde edilebilir.