Vedenpitävät takit, housut ja jopa kengät ovat erittäin tärkeitä selviytyäkseen vaihtelevasta säästä ulkona matkustaessa, mutta uskon, että monille ei ole erityisen selvää käsitteet vedenpitävät kankaat ja vedenpitävät kankaat. Yhä useampi väite siitä, että heidän tuotteet ovat vedenpitäviä. Toimivista ulkoilubrändeistä tulee epäilyksiä. Mitkä kankaat ovat todella vedenpitäviä? Miksi tuotteet, joissa jo käytetään vedenpitäviä kankaita, tulisi käsitellä vettä hylkivällä aineella? Annan sinulle lyhyen johdannon eroon.
Kankaiden vedenpitävyys tarkoittaa yleensä sitä, että itse kankaalla on vedenpitävä tehtävä. Kun vedenpitävät kankaat ovat kokeneet alkuperäiset kompaktit kankaat ja päällystetyt vedenpitävät kankaat, ne ovat nyt pääasiassa liimattuja kalvotyyppisiä kankaita. toimiva kalvo.
Liimakalvokankaat, joilla on alun perin suurin markkinaosuus, ovat pääasiassa PTFE-kalvoja (polytetrafluorieteeni), jotka ovat mikrohuokoisia kalvoja. Vedenpitävyys ilmaistaan sen kestävällä vedenpainearvolla, ei 100.-prosenttisella vedenpitävyydellä, ja eurooppalaisten ympäristötutkimusten mukaan PTFE-materiaalit tuottavat ympäristölle haitallisia yhdisteitä, kun ne valmistetaan, viedään kaatopaikalle ja poltetaan. Viime vuosina ympäristönsuojeluyhteisö on yhä enemmän kyseenalaistanut PTFE-materiaaleja, ja jotkut maat ovat alkaneet rajoittaa PTFE-materiaalien käyttöä. Kaatopaikka ja poltto ovat tärkeimmät kotitalousjätteen hävitysmenetelmät maailmassa, ja nämä kaksi hävitysmenetelmää tuottavat perfluorattuja yhdisteitä käsiteltäessä PTFE-materiaaleja. Fluori saastuttaa ilmakehän ja maaperän. Fluorin pitkän luonnollisen hajoamisajan vuoksi PTFE-materiaalin aiheuttama ympäristön saastuminen on kestävää ja pitkäkestoista. Vertailun vuoksi, toisenlainen kalvo, jota yhä useammat merkit ovat käyttäneet viime vuosina - ei-huokoinen hydrofiilinen kalvo ei ole vain ei-huokoinen ja 100-prosenttisesti vedenpitävä, mikä tekee tuotteen vedenpitävästä suorituskyvystä luotettavamman ja jotkut ei-huokoiset. huokoiset hydrofiiliset kalvot ovat luotettavampia. Ympäristönsuojelun ja ihmiskeholle vaarattoman sen vuoksi useat alan ihmiset suosivat sitä, kuten Sympatex-kalvo, joka on polyeetterin ja polyesterin molekyyliyhdiste, ei sisällä lainkaan PTFE-komponentteja (polytetrafluorieteeni) ja voi koskettaa suoraan iholle, keholle vaaraton ja voidaan kierrättää kuin PET-muovipullo.
Yleensä nämä kalvoteknologiaa käyttävät kangasvalmistajat eivät myy kalvoa suoraan vaatemerkeille. Ne yhdistävät kalvon muiden materiaalikankaiden kanssa liimausprosessin kautta muodostaen komposiittikankaan (kuten yllä olevassa kuvassa näkyy, keskikerros on kalvo), ja brändin tarvitsee vain ostaa nämä komposiittikankaat tehdäkseen vedenpitäviä vaatetuotteita suoraan. Nämä kalvon kanssa yhdistämiseen käytetyt kankaat eivät itsessään ole vedenpitäviä, kuten polyesterikuitu, nylon jne., joten kun käytämme vedenpitäviä vaatteita ja kohtaamme kostean sään, näemme vettä tihkuvan vaatteisiin, aivan kuten tavallisista kankaista valmistettuja vaatteita. , mutta vaatteen sisäkerros on kuiva, eikä sisään pääse vettä, mikä on vedenpitävän kalvon tehtävä komposiittikankaan keskellä.
Näemme, että vesi hajoaa pieniksi vesipisaroiksi vaatteiden pinnalle ja liukuu sitten pois (kuten yllä olevassa kuvassa), yleensä siksi, että käytetyt kankaat on käsitelty vettä hylkivällä aineella. Vettä hylkivä käsittely on itse asiassa erityinen kerros, joka peittää kankaan pinnan. Käsittely, yleensä DWR:n (Durable WaterRepellency) lisääminen, kun valmis kangas on viimeistelty, jotta saadaan aikaan kestävä vettähylkivyys. DWR-pinnoitteen käytön tarkoituksena on, että kun vettä tippuu vaatteen pinnalle, se voi muodostaa pieniä vesipisaroita tai liukua suoraan vaatteen pinnalta estämään kangasta imemästä vettä ja samalla se saa aikaan Vaatteen pintaan kiinnittyneet öljytahrat on helpompi poistaa. Useimmat vedenpitävät vaatteet käyttävät tätä vettä hylkivää DWR-käsittelyä, ja DWR-käsittelyn etuna on, että vaatteiden pintakerros ei voi imeä vettä, jotta varmistetaan, että vedenpitävä kangas voi saavuttaa hyvän hengittävyyden, jotta ihmiskeho on erittäin hyvä kuluma. tuntea.
DWR-tekniikka voidaan luokitella kahteen tyyppiin liittyvien ominaisuuksien perusteella: fluoripitoinen DWR ja fluoriton DWR. Fluoripitoisella DWR:llä tarkoitetaan fluoripolymeereihin perustuvan DWR:n pintakäsittelyä, kuten vaateteollisuudessa laajalti käytettyä PFOA:ta (perfluorioktanoaatti). Kvasielementtien ongelmana on, että ne eivät hajoa helposti, ja ne voivat vapautua veteen ja ilmakehään eri tekijöiden, kuten lämmön, veteen upottamisen ja ultraviolettisäteiden, kautta aiheuttaen vahinkoa ihmisille ja muille eläimille ja kasveille. Tutkijat ovat jo havainneet tämän yhdisteen esiintymisen ihmisten ja eläinten verinäytteistä ympäri maailmaa. Vaikka toistaiseksi ei ole perusteita viitata PFOA:n syöpää aiheuttavaan riskiin ja PFOA:n rajoittamista koskeviin määräyksiin, Saksan liittovaltion ympäristövirasto (UBA) on ehdottanut PFOA:n sisällyttämistä niiden kemikaalien luetteloon, joiden epäillään olevan lisääntymiselle myrkyllisiä. järjestelmä.
Tällä hetkellä DWR:t ilman fluorihiilivetyjä ovat yleisiä: vaha, parafiini, polyuretaani, dendrimeerit tai siloksaanit jne. korvaavat fluorihiilivetyjä peruselementteinä vettä hylkivänä talteenottoaineena ulkoilutuotteissa. SympaTexin jälkeen? -2008 puolivälistä lähtien se on alkanut tarjota kuluttajille ympäristöystävällistä, fluorihiilivetyä sisältämätöntä vettä hylkivää DWR-tuotetta. Tämä tuote on ympäristöystävällinen tekstiileille tarkoitettu tuote, joka on kehitetty yhdessä kumppanin Rudolf Chemien kanssa: BIONICFINISHECO?. Itse asiassa SympaTex? on myös ensimmäinen yritys, joka kehittää ei-fluorihiilipohjaisia DWR-vettä hylkiviä teknologiatuotteita tekstiileihin.
US EPA 2010/2015 PFOA-sääntelyprosessissa suuret kemikaalien valmistajat, mukaan lukien DuPont, Clariant, sitoutuivat myös vapaaehtoisesti poistamaan PFOA-myrkylliset kemikaalit tuotannosta vuoteen 2015 mennessä ja käyttämään sen sijaan ympäristöystävällisempiä ja vähäpäästöisempiä tuotteita.
On syytä mainita, että DWR vettä hylkivä käsittely ei ole pysyvä, mutta oikea pesutapa ja silitystapa voivat pidentää DWR vettä hylkivän käsittelyn vaikutusta ja jos vaatteistasi tulee vettä hylkivä vaikutus, älä huoli, tällä hetkellä DWR-pinnoitteen palauttajia on kaupallisesti saatavilla.
Joten voit nähdä, että vedenpitäviä kankaita käyttävät vaatteet voivat periaatteessa täyttää 100-prosenttisen vedenpitävyyden toiminnalliset vaatimukset (PTFE-kalvotuotteet tietyissä olosuhteissa, ei-huokoiset hydrofiiliset kalvot kaikissa olosuhteissa), mutta jotta käyttökokemus olisi mukavampi, niin että näillä vedenpitävillä kankailla on hyvä hengittävä vaikutus, ja myös vettä hylkivä DWR-käsittely on välttämätön.
Lisäksi vaatteiden täydellinen vedenpitävyys vaikuttaa paljon saumoissa käytettyjen liimaliuskojen ja vetoketjujen vedenpitävyyteen, koska kankaan vedenpitävyys ja vettähylkivyys viittaavat itse kankaan toimivuuteen, neulanreiät saumoista tai vetoketjun rakoista. 100-prosenttista vedenpitävyyttä ei ole mahdollista saavuttaa ilman vaatteen käsittelyä.